Ik had in de afgelopen jaren al wat Nederlandstalige liedjes geschreven maar dat was allemaal in het plat-Haags en met een hoop ongein. Mijn producer David Cok zei mij verleden jaar dat ik eens iets serieus in het Nederlands moest proberen te schrijven. Dezelfde dag schreef ik 'Met z'n 2en in de regen'. Een liedje voor mijn oudste dochter over een strandbezoek in Scheveningen toen zij nog een kleuter was. Hierna was het hek van de dam en schreef ik de ene na de andere in het Nederlands. Geen flauw idee meer waarom maar ik vond het vroeger moeilijk om mij in mijn eigen taal uit te drukken. Misschien dat ik het te persoonlijk vond worden. Nu ik ouder ben heb ik dat probleem dus niet meer en kan ik mijn frustraties , naast de ongein, dus ook in het Nederlands kwijt.

 

De meeste liedjes verklaren zich vanzelf. 'Leef!' heb ik geschreven voor mijn overleden vriend Bob, 'Hoe weet je' heb ik geschreven na een flinke ruzie met een andere vriend.

 

'Hey Aad haal die vinger uit mijn naad' heb ik geschreven omdat weer een andere vriend beweerde dat ik vast geen carnavals liedje kon schrijven. Pffff, ik heb dan wel een hekel aan carnaval en de muziek vind ik ook niet te pruimen maar het schrijven hiervan is niks moeilijks aan. Wel heb ik heel lang gedaan over het inzingen van dit liedje. Ik schoot de hele tijd in de lach om het stompzinnige hiervan. Je hoort dat ook aan mijn stem, ik zit mij de hele tijd in te houden. Lola is een nawee om het laatste stuk meligheid uit mijn systeem te krijgen.

 

Begin 2012 kwam ik weer in contact met mijn jeugdvriend Remco Lausberg.

Remco was jarenlang zanger van ‘Phoney Boloney’. Een lekkere feestband met goed bewerkte covers maar ook goed eigen werk. Deze band is inmiddels al lang niet meer maar Remco is al die jaren door blijven gaan met het schrijven van teksten en gedichten. Ik had een liedje geschreven (nr. 18 1V1) waarvan de tekst nog niet helemaal af was en welke een duet moest worden. Ik had een los/vaste afspraak met Remco om ‘een  keer’ wat te doen. Dit liedje was een mooie gelegenheid om die afspraak concreet te maken en ik heb hem gevraagd om de tekst af te maken voor 1V1 en langs te komen om de boel in te zingen.

Remco kwam langs met een stapel teksten waar nog muziek bij moest. Hij heeft met mij 1V1 ingezongen en liet een paar teksten bij mij achter.

De dag daarop heb ik op tekst van Remco ‘Wacht’ (nr. 19) geschreven en opgenomen en een paar dagen later ‘Unreliable Lovesong’ (nr. 20).

‘Half Gedwaald’ (22) & ‘Land van Herkomst’ (23) heb ik de weken daarop spontaan met Remco geschreven tijdens een paar vrijdagmiddag sessies. En hier zullen er wel meer van komen daar Remco niet van plan is het hierbij te laten : )    Tijdens zo’n sessie hebben wij ook de videoclip bij ‘Half Gedwaald’ opgenomen (zie videoclip).

De zangeres die je hoort bij het NL werk is Emily May ’t Hoen (1V1, Waarom beloof je niets). Met haar heb ik jaren geleden een demo van mijn allereerste duet opgenomen. Die staat ook op deze site bij 4-sporen opnamen.

Gitaar hulp heb ik regelmatig ingeroepen bij Rob Duijndam (zie Beaurgearde & VandeGarde).  Rob speelt de gitaar solo op 03 en de midden solo op 04 'Ik weet het ook'. Op 09 speelt Rob naast de solo's ook een slagpartij (de rechter), de tokkelpartij en de solo op 20 en de solo op 23.